Pácin

A Mágóchy-kastély

Pácin legfőbb nevezetessége az egykor természetes vízfolyásoktól körülvett, alacsony dombon épített, és mocsarak között elrejtett késő középkori nemesi lakóépületek hagyományait őrző Mágóchy-kastély. A vár része továbbá a belsejében berendezett Bodrogközi kastélymúzeum, valamint a bárókert.

A több hektáros parkban kialakított gyalogutak kellemes, madárfüttyös séták helyszínéül szolgálhatnak. A gyermekek szórakozásáról a kastély mellett kialakított játszótér és futballpálya gondoskodik.

A pácini kastély az 1987-ben befejeződött műemléki helyreállítás óta egyike hazánk legjelentősebb késő reneszánsz építészeti emlékeinek. A kastély építését Mágóchy Gáspár - aki a XVI. század második felében Észak-Magyarország egyik leggazdagabb főura volt - határozta el egyetlen örököse, András és felesége, Alaghy Judit lakhelyéül szánva. 1581-re már állott az új életérzést tükröző, újfajta lakásigények kielégítésére szolgáló kastély.

Az 1970-es években többéves alapos régészeti kutatás tisztázta a rengeteg átalakítást megért kastély építéstörténetét, s ennek eredményeként a teljes körű felújítás és helyreállítás az épület legértékesebb korszakának rekonstrukcióját tűzte ki célul és valósította meg.

A vár belsejében berendezett kastélymúzeum az építés történetének bemutatásán túl a Bodrogköz népművészetével, halászatával, a kastély egykori berendezéseivel és Czinke Ferenc bodrogközi grafikus alkotásaival ismerteti meg az odalátogatót.